Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ηλεκτρομαγνητικό όπλο ακραίας ισχύος δοκιμάζεται στις ΗΠΑ


Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ παρέλαβε και ετοιμάζεται να δοκιμάσει ένα ηλεκτρομαγνητικό κανόνι ικανό να εκτοξεύει μεταλλικά βλήματα με ταχύτητα επταπλάσια του ήχου.

Αρχείο: MGR-1 Τιμίου Ιωάννου rocket.jpg
Σε αντίθεση με τα συμβατικά πυροβόλα, τα οποία βασίζονται σε πηγές χημικής ενέργειας όπως η πυρίτιδα, το φουτουριστικό κανόνι της BAE Systems χρησιμοποιεί ρεύμα υψηλής τάσης για να επιταχύνει αγώγιμα μεταλλικά βλήματα που κινούνται πάνω σε μια διπλή ράγα.
Χάρη στην υψηλή ταχύτητα που αναπτύσσουν, από 7.200 μέχρι 9.000 χιλιόμετρα την ώρα, τα βλήματα θα μπορούν να καταστρέφουν το στόχο χωρίς εκρηκτική γόμωση.
Το πολεμικό ναυτικό επενδύει στην ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία από το 2004, αν και το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου όπλου παραλίγο να τερματιστεί από το Κογκρέσο το 2011.
Το Δεκέμβριο του 2010, το Ναυτικό είχε πραγματοποιήσει επίδειξη της τεχνολογίας χρησιμοποιώντας έναν δικό του εκτοξευτήρα ανάλογης ισχύος. Αντί για εκρηκτικές ουσίες, το φουτουριστικό αυτό κανόνι χρησιμοποιεί ρεύμα υψηλής τάσης για να εκτοξεύσει βλήματα από αλουμίνιο, βάρους 20 κιλών. Χάρη στην υψηλή ταχύτητα που αναπτύσσουν, τα αλουμινένια βλήματα μπορούν να καταστρέφουν το στόχο χωρίς εκρηκτική γόμωση.
Το σύστημα του Ναυτικού, γνωστό ως railgun («όπλο σταθερής ράγας» σε ελεύθερη απόδοση) δεν μοιάζει καθόλου με συμβατικό πυροβόλο: αποτελείται από δύο παράλληλες ηλεκτροφόρες ράγες, τοποθετημένες σε έναν σταθερό μεταλλικό σκελετό σε μέγεθος ημιφορτηγού. Χοντρά μαύρα καλώδια τροφοδοτούν τις ράγες με ρεύμα για να δημιουργήσουν ηλεκτρικό πεδίο και να επιταχύνουν το αγώγιμο μεταλλικό βλήμα, το οποίο εξέρχεται από το όπλο μαζί με υπέρθερμο, ιονισμένο αέριο (πλάσμα). Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκε σε βάση του ναυτικού στη Βιρτζίνια, η πρώτη βολή απελευθέρωσε ενέργεια στο ποσό-ρεκόρ των 33 Megajoule, τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι στην προηγούμενη δοκιμή το 2008.
Το πρωτότυπο που παρέδωσε η BAE Systems τον Ιανουάριο απελευθερώνει σε κάθε βολή ενέργεια 32 megajoule. Ένα megajoule ισοδυναμεί με την κινητική ενέργεια ενός οχήματος του ενός τόνου που κινείται με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα.
Η ενέργεια αυτή θα επέτρεπε στο σύστημα να εκτοξεύει βαριά βλήματα σε απόσταση 50 με 100 ναυτικών μιλίων (90-180 χιλιόμετρα), με απώτερο στόχο να αυξηθεί το βεληνεκές μέχρι τα 200 ναυτικά μίλια (370 χιλιόμετρα).
Το πρωτότυπο ενός δεύτερου εκτοξευτήρα αναμένεται να παραδοθεί από την General Atomics τους επόμενους μήνες.
Στο μέλλον, το νέο όπλο θα μπορούσε χρησιμοποιηθεί σε αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα για πλοία επιφανείας.
Πηγή: in.gr-physics 4u

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου